Keto Dieet en luisteren naar je lichaam

Het beste dieet dat ik ooit probeerde was Atkins ; op de één of andere manier verloor ik hiermee het beste gewicht en vond ik ook dat mijn proporties in balans bleven. Ik sport ondertussen al bijna 3 jaar intensief maar zag nooit echt grote veranderingen ; zeker wat mijn romp of middenrif betreft.

Door de slaapproblemen die ik in de eerste helft van dit jaar had ben ik stilletjes aan gaan afbouwen wat sport betreft maar ben er niet compleet mee gestopt ; ik probeer nog 2 à 3 maal per week een uurtje naar de fitness te gaan maar probeer anderzijds ook andere manieren uit om iets aan mijn lichamelijke verhoudingen te doen. Dus ben ik nu eerst met gewicht verliezen bezig door onder andere te luisteren naar wat mijn lichaam niet goed verdraagt en waar ik bijv. snel(er) een opgeblazen gevoel van krijg. Ik noteerde netjes mijn inname van mijn dagelijkse porties voedsel en schreef er als extra notitie telkens bij, hoe ik me voelde aan het einde van elke dag.

Waar komt het nu bij mij op neer ? Telkens ik brood en/of pasta at, had ik enorme pijn in mijn buik, leek ik wel 7 maanden zwanger door het opgeblazen gevoel en voelde ik me ontzettend slap en moe. Vier weken geleden liet ik bepaalde voedingsmiddelen en verving ze door iets anders. Ik eet dus nu bijv een kalfslapje met tomatensaus maar vervang de pasta door courgette-slierten die ik klaarmaak met olijfolie. Ik gril of bak ze lichtjes aan zodat ze net als een al dente-pasta smaken ttz qua structuur, dikte en lengte.

Zo integreer ik nu ook meer groene groenten maar vermijd kolen ; die geven mij persoonlijk heel snel dat opgeblazen buikje en de nodige pijn. Al doende besefte ik dat ik eigenlijk een persoonlijke vorm van Keto of Atkins aan het volgen was. Hoewel ik hokjesdenken probeer te vermijden en hier niet graag het etiket van dieet op wil kleven lijkt het er wel een beetje op : anderzijds eet ik nog wel steeds dingen die me niet dat onbehaaglijke gevoel geven (mini beschuitjes bijvoorbeeld) dus kan je hier niet echt van een strikt koolhydraten-vrij dieet spreken. En dus ook niet van een regime. 

Ondertussen heb ik een streefgewicht vooropgesteld en is dit bijna behaald ; nog -2 kg te gaan. Als extra heb ik mezelf een maximale inname van 1600 calorieën per dag opgelegd. Soms een beetje zwaar of lastig maar haalbaar. Ik gebruik hiervoor de hulp van een app, FatSecret. Dus, van zodra ik dat gewicht behaald heb, zal ik mijn sporten weer gaan opdrijven. Kwestie van een betere start te hebben en me optimaal te voelen. Niemand wil stikkapot als een zombie in de fitnesszaal verschijnen met een gevoel van tegenzin. Ik wil die zin weer terug krijgen. 

Ik wil nog even zeggen dat ik niemand tot een crashdieet wil aanzetten of een maximale inname van 1600 calorieën/dag maar eerder een manier om aan te tonen dat je soms ook gewoon simpelweg naar je lichaam moet luisteren. Ben je moe, dan moet je slapen ; ben je uitgerust, sta dan op ; heb je honger, eet maar eet bewust .. niet omdat je goesting hebt of om jezelf te troosten. Drink genoeg water en beperk je alcohol inname ; geniet van elke hap of slok en laat je zintuigen werken. 

En vooral, gun jezelf af en toe die guilty pleasure. Bij mij is dat sushi ! Wat is de jouwe ?

 

 

 

 

Dominica CeuleersComment