Vangst van de dag

De 'solden' waren in een ver verleden periodes waar ik altijd heel erg naar uit keek ; je was een student met een beperkt budget, je wilde dolgraag die mega dure pull of jas maar riskeerde het te wachten tot ergens begin januari om alsnog dat gewilde kledingstuk te scoren aan een verminderde prijs van 50% of meer. Ik had toen nog het voordeel een maatje 34 à 36 te bezitten, iets wat de aanschaf van een gewild item in je voordeel werkte, net zoals iemand met een schoenmaat 35. Altijd prijs.

Onder de 50% zijn voor mij nooit echte solden ; als trouwe klant van bepaalde winkels, kreeg mijn moeder zaliger al tijdens de ventes privés korting van minimaal 30%. Noem het een getrouwheidspremie voorafgaand 1 juli of 1 januari ; een privilège voor loyaliteit. Ik erfde deze kaart over ; ze werd me trouw per post bezorgd onder gesloten omslag. Lidmaatschap van moeder op dochter, een voorrecht waarvan men alleen kon ten deel vallen, als de ouder er ook lid van was geweest.

Medio jaren '90 deed ik dus nog super bewust mee aan de rush van het solden-shoppen, geleidelijk aan verdween met de jaren de goesting om me mee te laten sleuren op de stroom van honderden winkelende mensenmassa's in de stad. Mettertijd viel me op dat solden niet meer die periode was, waarin je gouden deals kon sluiten ; grote ketens veroverden het landschap en bepaalden je koopgedrag en ook hoe en wanneer kortingen werden uitgedeeld. 

Vandaag de dag, vind ik het nog altijd ontzettend leuk om iets met korting aan te kopen maar ik staar me bewust niet meer blind op de datum wanneer de stock-restanten de deur uit moeten. Mijn koopgedrag is nu zo, dat ik veel bewuster mijn kleding aankoop en dat ook doortrek tijdens kortingsepisodes ; geen zotte miskopen voor mij. Vroeger zou ik dat paar schoenen van Gucci aangekocht hebben, ook al waren ze een meter te groot en vlogen ze gegarandeerd de steenweg op als ik daar met forse tred kwam aangewandeld. (ooit echt gebeurd)

Ik probeer echt de goede stuks eruit te filteren en er nog lang plezier van te hebben ; mijn beste solden-aanschaf zijn blijvers :

1. Een winterjas van Isabel Marant die nog altijd up-to-date is ; het model verschilt niet veel van de modellen die 2 winters later in de collectie van IM zitten 

2. Bling bling schoenen van bij Cocodrillo : een fijn paar Italiaanse beauty's die elke keer op enthousiast onthaal worden getrakteerd bij het posten op Instagram

3. Een hartje met diamantjes armbandje van Diamanti per Tutti ; sinds de aanschaf 2 jaar geleden nog niet van mijn pols geweest. Een topper ! 

De solden items die ik de afgelopen weken scoorde, zullen dus nog moeten bewijzen of ze het waard zijn geweest ; een zijden bloes van Vince (die mijn man super vond staan) - een losse pyjama-eske broek en een zwarte top (typisch mijn stijl : zie de frullenbloezen blogpost) van IM. Doe daarbij nog een paar gelakte schoentjes met blokhak van Mango, die door het zachte prijsje nooit aan enige twijfel tot aankoop hebben geleid. En dat is het zo ongeveer. Geen zotte aankopen meer en mezelf een breuk heffen aan 7 overvolle tassen van evenveel handelszaken. 

 

Dominica CeuleersComment