Dublin

Hey iedereen, 

we zijn amper een week in het nieuwe jaar en ik heb er al een leuke citytrip op zitten ! Zoals beloofd post ik dan ook even een kort overzicht van leuke dingen en hotspots die je zeker moet gezien hebben wanneer je een verblijf in Dublin overweegt.

Mijn korte reizen boek ik altijd via Splendia ; ik doe dit eigenlijk al bijna 10 jaar - nog voor Trivago en consorten hun intrede deden. Waarom via dit medium ? Omdat de zoekfuncties echt super easy zijn en je kan aantikken wat jouw prioriteiten zijn betreffende je citytrip. Zo vind ik ook altijd de mooiste hotels want de foto's weergegeven, kloppen effectief met de realiteit en naargelang je lidmaatschap, kan je ook mooie voordelen verkrijgen ttz korting of gratis ontbijt enzovoort .. 

Het hotel waar ik deze keer voor koos was het Fitzwilliam Hotel in het centrum van Dublin ; vlakbij een winkelstraat en niet ver weg van het Trinity College, Temple Bar en op slechts een half uurtje rijden van Dublin Airport. 

Verder voorzie ik altijd een brochure uit de 100% reeks ; daarin vind je steeds een mapje met verschillende wandelroutes en je kan ook met de app (internetvrij) je route volgen via de smartphone. Dublin is niet ontzettend groot dus makkelijk te voet of met de fiets te beleven ; hou als fietser wel rekening met de kinderkopjes en het verkeer dat aan de linkerkant van de weg rijdt in plaats van rechts. Verder is het prima te doen hoor ! 

Enkele aanraders ..

Temple Bar is één van de bekendste buurten (straat) uit Dublin, vooral gekend voor zijn pubs en uitgaansleven. De naam is naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van de rector van het Trinity College, sir William Temple, die hier huizen had en er effectief leefde  in de 17de eeuw. Het is een kleurrijke buurt waarin zowel cultuur als uitgaan centraal staan ; je vindt hier onder andere het Irish Photography Centre, Temple Bar Music Centre en de Gaiety School of Acting. Het loont dan ook de moeite om ook deze buurt te bezoeken. 

Ik vernoemde al eerder het Trinity College ; het college zelf heeft een library waar je het beroemde Book of Kells kan bewonderen alsook de ongelooflijk prachtige bibliotheek met meer dan 4 miljoen boeken ; ik hoef dan ook niet te zeggen dat dit de grootste collectie van heel Ierland is. Het Book of Kells is zeer goed bewaard gebleven en de tentoonstelling is een must voor liefhebbers van kalligrafie en illustratie. 

Dublin Castle is een prachtig in de 13e eeuw gebouwd kasteel dat ruim 700 jaar lang werd gebruikt door de Engelsen voor het besturen van Ierland. Je kan er door de mooie zalen slenteren en genieten van de pracht en praal van dit gebouw ; kijk vooral en vaak omhoog want de plafonds zijn ongekend bewerkt en beschilderd. In één van de mooie eetzalen zie je een schilderij van Koningin Victoria en haar gemaal Prins Albert ; misschien zag je al de reeks Victoria die onlangs nog op ITV en Eén werd uitgezonden .. ik vind het een bijzondere gedachte dat deze kleine koningin hier ooit echt rondliep en er een hele ruimte speciaal voor haar werd opgemaakt en gedecoreerd ter ere van haar diamanten regeerschap in 1896. In deze ruimte kan je ook een schilderij terug vinden naar aanleiding van de aanstelling van Mary McAleese als presidente van Ierland. 

Bezoek een pub en drink .. 

Wat zéker niet mag ontbreken is het bezoeken van een pub en het befaamde Guinness bier drinken, namelijk het ruby-red gekleurde bier met de beige schuimkraag.  Je kan het biermuseum bezoeken in de voormalige bedrijfshal van de St James Brewery en op het dak van dit gebouw huist er ook een café met een mooi uitzicht over de stad. 

Een stukje Ierse geschiedenis

Een belangrijk stukje geschiedenis voor de Ieren was de Easter Rising of ook wel de Easter Rebellion genaamd ; Ierse republikeinen bezetten tijdens de paasweek van 1916, sleutelposities in Dublin om op paasmaandag de Ierse Republiek uit te roepen. Ook al werd deze opstand als verloren gezien vanaf het begin, het markeert een zeer belangrijk stukje geschiedenis voor de Ieren en Dublin, waar vele mensen werden gewond of gedood.

 Waar eerst de rebellen als opstandelingen en onverantwoordelijk werden gezien, veranderde na deze gebeurtenissen de mening over hen en schaarden vele Ieren zich achter hun gedachtengoed en resulteerden uiteindelijk in een grote overwinning voor Sinn Feín in 1918 tijdens de verkiezingen voor het Britse Parlement.  

Belangrijkste figuren van deze opstand zijn James Connolly en Patrick Pearse. 

Een goed gedocumenteerde tentoonstelling over deze gebeurtenissen kan je bekijken in het National Museum of Ireland, The Riding School

 

Zing, vecht, huil, bid, werk, lach en bewonder .. 

Tijdens onze wandelingen viel het me op dat vele huisjes in Dublin prachtige voordeuren hebben ; roze, rood of felblauw .. heel erg opvallend en ergens kenmerkt dit het gevoel dat de Ieren of de mensen uit Dublin me geven ; eigenheid, persoonlijkheid en vooral vriendelijkheid. Je voelt gewoon dat deze mensen op een bescheiden manier ontzettend 'kind' zijn zonder hun eigenwaarde te verliezen. Daarom begrijp ik ook eens te meer de opstand die in 1916 plaatsvond en hun drang naar onafhankelijkheid. Het is een totaal ander volk dan de Britten, die in mijn ogen veel platvloerser en bruut overkomen ; misschien zie ik dit verkeerd maar het beeld dat zij naar buiten brengen is niet bepaald positief. De Ieren daarentegen houden van hun Guinness tijdens het weekend, muziek en eergevoel ; ik ben ontzettend gecharmeerd door hoe zij in het leven staan en de manier waarop ze zich uiten naar anderen toe. Respectvol is een woord dat ik ook graag aan de Ieren en de mensen uit Dublin wil linken. Iedereen was ontzettend aardig en behulpzaam ; geen vraag was hen te veel. 

Nog meer shoppingtips ? 

Buiten musea heb ik ook enkele mooie zaken bezocht en wat spulletjes aangekocht ; voor diegene die interesse hebben, zal ik in een volgende post een shoplog plaatsen met specifieke dingen die ik meebracht vanuit Dublin, alsook enkele straten en winkels die je zeker eens moet gezien hebben. Het aanbod verschilt niet zo ontzettend veel met onze Antwerpse zaken maar er zijn altijd wel bepaalde dingen die je hier niet meteen vindt ; ik probeer dan ook telkens die zaken en/of merken te vinden en mee naar huis te brengen. Maar daarover dus meer in een volgende post.

Mocht je nog additionele vragen hebben over Dublin, aarzel niet je vraag in een comment te plaatsen of me een berichtje te sturen ! Ik help je graag verder. 

 

 

Dominica CeuleersComment