Over hamsteren en stapelgoed

Iedereen kent het en iedereen doet het ; dat bepaalde item opnieuw aankopen ook al heb je er al een kast vol van of heb je het echt niet meer nodig. Ik heb een periode gehad dat ik alleen maar witte hemdjes en blouses kocht. Wanneer ik eender welke zaak binnenkwam, ging ik nooit buiten met iets anders, integendeel .. ik kocht elke keer hetzelfde tot mijn dochter op een bepaald ogenblik tegen me zei : mama, jij koopt en draagt altijd hetzelfde ! Realitycheck ! Want, ze had gelijk. Ik betrapte mezelf  er na haar uitspraak inderdaad op dat ik telkens ik in een winkel kwam, richting 'het witte bloezen rek' liep en de drang had om er eentje te passen en nog erger, er eentje aan te kopen. 

Ik heb toen beslist om een deel te verkopen en een hele lange tijd alles wat ook maar naar wit neigde, te ontwijken. 

Met de jaren veranderde de mode en mijn stijl - mede door de sociale media en mode-bloggers : t shirts en sweaters met statement tekst werden het nieuwe it.  Je kon ineens leuke sportieve dingen combineren met sjieke bling bling rokken of broeken ; en ook ik dompelde me onder in de grijs gemêleerde sweater -zone. Elke week verscheen er een super tof shirt met een tekst die je humeur of gevoel perfect kon weergeven in 1 oogopslag. Tot ik op een dag in mijn kleerkast keek en niks anders dan grijs zag ; meer tinten dan in de 3 boeken van Sam-Taylor Johnson samen. Ook hier moest ik aan de noodrem trekken en tijdig ingrijpen ; flashback naar de witte hemden -verslaving van enkele jaren terug. 

Niet alleen stopte ik met het grijpen naar dat grijze sweatshirt ; ik besliste op dat moment ook om voortaan elke aankoop zorgvuldiger te overwegen en mijn kledingkast zo te visualiseren zodat ik geen gelijkaardige of verwante aanschaf meer zou doen. Telkens ik nu weg ben van een bepaald artikel, bedenk ik bij mezelf of ik niets dergelijks bezit. Geloof me, ik shop ontzettend graag maar het heeft me in hoge mate geholpen om bewuster centen uit te geven en meer overzicht te behouden in mijn garderobe. Hetzelfde pas ik toe met de schoenen en hier heb ik zelfs nog een extra regel toegepast ; ik laat me niet meer verleiden tot het aankopen van goedkope versies die vaak leiden tot pijnlijke voeten of blaren of nog erger, schoenen die bij de eerste walk-in gewoon kapot scheuren (echt gebeurd met sandalen van River Island, A.P.C. look-a-likes die op de eerste zomeravond gewoon kapot gingen aan de riempjes. Mijn foto op Instagram was net gepost ; heb deze dan ook meteen terug verwijderd

 

Dominica CeuleersComment