Kneepjes van het vak en andere kunstgrepen

Het is fijn om gezond ouder te worden ; het is nog fijner om fit en jeugdig ouder te worden.. maar, hoe doe je dat zonder al te drastische ingrepen te moeten ondergaan en je net daarom ouder wordt geschat dan je in werkelijkheid bent ?

Ik geef toe dat het zeer verleidelijk is om iets waar je je al lang aan stoort, te veranderen. Voor de ene is de weg naar een plastisch chirurg een kleine stap terwijl dit voor iemand anders een onoverkomelijke actie is, die quasi niet bespreekbaar is om ethische of subjectieve redenen. 

Toch denk ik dat je bepaalde zaken op een minimalistische manier kan aanpakken zonder dat je diep in je buidel moet tasten of de angst voor het onbekende moet overwinnen om in het kabinet van een esthetisch chirurg terecht te komen. Hier is hoe ik het zie en waarmee ik al persoonlijk heb ondervonden dat het makkelijk 5 jaar van je ware leeftijd kan afdingen.

a) Verzorg je tanden ! Het is algemeen geweten dat met het verstrijken van de jaren je definitieve tanden en kiezen geler worden. Het kostenplaatje van facings of implantaten is niet voor iedereen haalbaar en het moet echt niet zo drastisch als je denkt.  Mijn tandarts maakte me ooit een mal uit kunststof, die ik voor het slapen over mijn tanden schuif en er voor zorgt dat ik geen schade toebreng wanneer ik tandenknars. Nu, ditzelfde hulpje kan ook gebruikt worden om een veilig bleekmiddel* aan te brengen, waarmee je dan een nachtje slaapt en de volgende dag al meteen merkt dat je tanden een tintje lichter zijn geworden ttz het gelige is verdwenen en je gebit lijkt gepolijst en properder. Vergeet de tandpasta reclames die je beloven dat het je tanden tot 3 tinten lichter maakt ; er is niks van aan ! Enkel een door de tandarts voorgeschreven middel werkt echt en behoedt je van catastrofes en permanente beschadiging. Uiteraard is goed poetsen een must, ZEKER voor het slapen gaan en als je kan, opteer voor een elektrische tandenborstel. Ik heb het verschil zeker gemerkt nadat ik gecombineerd ben gaan poetsen ; witte(re) tanden geven je meteen een boost en verjongingskuur.

b) Doe iets aan je wenkbrauwen en overtollige haartjes op je aangezicht ! Vanaf het moment ik klant ben geworden bij HOUSE of BROWS kreeg ik spontane reacties van mensen die iets veranderd zagen aan mijn gezicht ; de meiden van HoB weten precies hoe ze je wenkbrauwen moeten vormen en vooral, hoe ze symmetrisch te modelleren. Een wenkbrauw bepaalt echt je gezicht en 'resting face' ; vermijd té fijne wenkbrauwen wanneer je 40+ bent. Het is nu éénmaal zo dat volle wenkbrauwen verwijzen naar jeugd en het gezicht verzachten. Daarmee wil ik niet gezegd hebben dat je je wenkbrauwen moet laten staan à la Bresjnev maar ze mooi in vorm moet laten kappen. 

Zelf heb ik bijvoorbeeld een zeer lage haarlijn ten opzichte van mijn wenkbrauwen ; ik ben van nature gezegend met een dik pak haar maar ook de bijbehorende zuiderse haarlijn. Ik stoorde me altijd enorm aan het feit dat ter hoogte van mijn slaap de haarlijn zo ontzettend vlakbij mijn wenkbrauw groeide ; ik noem het de Wolverine of weerwolf kant van mijn uiterlijke persoonlijkheid :-)

Het leek alsof er altijd een donkere schaduw net boven mijn wenkbrauwen hing ; wat ik ook deed of probeerde te camoufleren, het hielp niet en benadrukte het probleem alleen maar sterker. Totdat ik dus mijn wenkbrauwen onder handen liet nemen door de meisjes van House of Brows ; het leek alsof ik een instant mini-lift had ondergaan en mijn hele gezicht onbezwaard leek. Door de threading techniek en het minutieus gepluk met het pincet, werden mijn volle wenkbrauwen proper gezet en in vorm gebracht. Mijn wenkbrauwen zijn nog steeds weelderig maar in toom gehouden ; de donkere zweem is verdwenen en ik ben super happy. Het leuke is dat je enkele weken niet naar ze hoeft om te kijken en je makkelijk 6 tot 8 weken tussen afspraken kan laten. Voor net geen 18 euro een wereld van verschil een een instant verjongingskuur ! 

c) Investeer in een goede kapper ! Niet alleen is je kapsel een belangrijke pijler in hoe men je ziet maar nog belangrijker is dat je een kapper/kapster vindt die weet wat je haar aankan, wat de haarkleuren zijn die je gezicht oplichten en je ogen laat stralen en eentje die luistert maar ook correct adviseert.

Ik heb ze allemaal al eens gehad ; kappers die maar al te graag knippen, je drastisch van kleur doen veranderen en daarmee je haar kapot bleekten, slordige kappers (verf overal behalve op je uitgroei) en kappers die je haar uren föhnen en je dan een masker proberen aan te smeren omdat je haar té droog is ! Die laatste** rekende dan ook nog eens exuberante bedragen aan voor zijn vrouwonvriendelijkheid. Jammer, want in coupes knippen en kappen was hij uitzonderlijk goed alleen deed zijn vrouwenhaat me vlugger bij hem wegblijven dan opnieuw een afspraak te maken. 

Uiteindelijk belandde ik eind 2015 terug bij Lindsay van Avalon, die na enkele jaren in Spanje te hebben gewoond, de mooie beslissing maakte om naar ons landje terug te keren. Hoera ! 

Lindsay is de enige die een froufrou mag knippen bij me (instant verjongingskuur !) en ook de enige persoon die me ooit redde van een kapselblunder en me 5 maanden lang dmv extensions gered heeft van een opgeschoren achterhoofd door een kapster uit het Antwerpse***.  Bless her ! Haar kapsalon is niet groot of wauw maar het is er altijd gezellig en je wordt er op tijd geholpen. Geen wachttijden van anderhalf uur omdat de afspraken voor jou niet op tijd kwamen opdraven (de hel van Hair Garage in de Kammenstraat, wie kent deze zaak uit de jaren '90 nog ?) maar netjes overeenstemmig je agenda en vlotjes buiten binnen gangbare tijd van kleuren, knippen en drogen. 

d) Voor kleine ingrepen zoals fillers of botox, toch maar kiezen voor een echte dokter. Mooie salons of zaken zijn verleidelijk om deze ingrepen te laten doen, maar zelf ben ik er toch meer gerust in wanneer er een esthetisch chirurg aan te pas komt. Wanneer je deze ingreepjes overweegt, is het toch wel fijn dat je een degelijke uitleg krijgt, je er een weekje over mag nadenken en de uitleg kan laten bezinken. Haast en spoed is zelden goed ! Daarbij zijn hygiëne en geruststelling niet onbelangrijk alsook het gevoel van alles op zijn tijd. Ik heb zelf héél fijne ervaringen met de mensen van Dermadok ; geen opdringerige toestanden en wat ik zelf erg leuk vond was dat de dokter het zelf zo natuurlijk en onopvallend wilde houden. Er is niks mis met een prikje of opvulling hier en daar maar het mag niet (over)duidelijk zichtbaar zijn ; eens het opvalt creëer je het omgekeerde effect namelijk dat het je ouder lijkt te maken dan je in werkelijkheid bent. Plus, alles is verhouding : al wat opvalt is #epicfail ... het heeft geen zin om je lippen te laten opspuiten tot Marge Simpson dimensies .. niemand wil er uitzien als een cartoon of karikatuur van zichzelf.  

e) Huidverzorging is belangrijk ; dit houdt ook in dat roken en een overdaad aan alcohol altijd ten koste gaat van je huid, tanden en gezondheid. Genieten mag best en ik drink op tijd en stond ook een glaasje maar roken blijft een no-go voor mij. Zonnebank schrapte ik enkele jaren geleden van mijn lijstje en ik let er op dat mijn getinte dagcrème voorzien is van een SP factor 25 tot 30. Héél belangrijk nu het weer zachter en zonniger wordt. 

 

 

*Opalescence Tooth Withening Systems  

**Tot nader order bestaat dit kapsalon niet meer - logisch wanneer de meerderheid van je clientèle uit vrouwen bestaat. 

 ***Difference in Antwerpen : 1 maal te kort opgeschoren achteraan terwijl ik een bob à la Katie Holmes vroeg (met foto en al) ; de 2de keer me met een kleur huiswaarts stuurden waarvan zelfs een blinde kon zien dat het niks deed voor mijn gezicht. Een week later zat ik bij kapper Stijn van Costa del Kapsalon die me zonder woorden een Insta-waardig kapsel bezorgde dat met veel Wow en Waar liet je die kleur doen, onthaald werd. Ik ben er hem eeuwig dankbaar voor.  Wanneer mijn vaste kapster met vakantie is, is dit kapsalon mijn 2de thuis.