The color of Money {of hoe verstandig een garderobe te shoppen}

Elk seizoen zijn er een paar 'piekers' die iedereen wil ; een bepaalde kleur, een it-handtas of schoenen, een nagellak-kleur in beperkte oplage of die celebrity die zichzelf de zoon van God waant en zijn zelf ontworpen sneaker op de markt brengt. Kortom, er is altijd wel iets voor elk van ons waar we volledig voor overstag gaan en het er voor over hebben een maand lang 'bokes met choco' te eten.

Omdat dit een fenomeen is waar we ons vroeg of laat allemaal in herkennen, dacht ik .. er moet toch een bepaalde manier zijn om elk seizoen fashionably hip te zijn zonder er aan failliet te gaan. Want stijl is geen kwestie van {veel} geld maar verstandig omspringen met je aankopen en budget. Daarom deel ik graag enkele tips met jullie :

1. Micro Trends zijn de items die je makkelijk bij de grote ketens kan shoppen ; accessoires en kledingstukken die NU in zijn maar over een jaar niet meer, hoeven niet de grootste hap uit je budget te nemen. Denk aan de bloezen met de rushes, de geborduurde jeans, overhemden, jassen ; deze kan je makkelijk bij Zara en C° aankopen. Deze spulletjes hoeven geen grote investering te zijn en hoef je dus niet bij de high end merken te zoeken.

2. 'Goedekope(re)' schoenen kunnen je budget meer dan goed in toom houden ; ik bedoel niet dat je moet inboeten op kwaliteit maar een Converse of Adidas sneaker heeft niet hetzelfde prijskaartje als een paar schoenen die je bij Coccodrillo of Net-a-Porter zou aankopen. Mixen van labels, zowel high end als high street, bepalen jouw unieke look en persoonlijkheid. 

3. Jonge ontwerpers die nog relatief onbekend zijn, kunnen vaak een interessanter prijskaartje hebben dan de gevestigde namen in de modewereld. De kwaliteit van je kleding of schoenen is hoogstaand maar omdat de ontwerpers nog beginnend zijn en hun naam nog moeten maken, kan je makkelijk een aankoop overwegen en hen daarmee ook een steuntje in de rug bieden om te zorgen voor de voortgang van het beginnend label. 

4. Vintage is een woord waar je niet vies van moet zijn ; stel je voor .. je vindt die mooie Burberry regenjas of een Chanel 2.55 in een vintage {tweedehands} zaak, aan een zeer gunstige prijs, dan moet je niet twijfelen. Dit zijn klassiekers die nooit out of fashion zullen gaan en daarom de investering - voor een aanzienlijk lager aankoopbedrag - waard zijn

5. Outlet shopping of stockverkoop kan een gebruik van behoedzaam winkelen zijn ; persoonlijk mijn minst favoriete manier van winkelen omdat .. en nu spreek ik me even onomwonden uit .. het de rommel is die een ander niet wilde .. Ik wil met deze uitspraak niemand voor het hoofd stoten maar kan alleen maar proefondervindelijk vaststellen dat ik zelf in het verleden al mijn miskopen deed bij stockverkopen. Outlet daar waag ik me zelfs niet aan want ik word altijd een beetje triest van winkels waar geen structuur of verhaal meer in te herkennen valt. Ik ga er toch van uit dat de ontwerper ten tijde van het maken van zijn/haar collectie, een visie voor ogen had om de klant wegwijs te maken bij het zoeken van een outfit. Die optiek is compleet verdwenen in een outlet-winkel ; ik wil mezelf behoeden voor teleurstelling want niks zo vervelend om wel het vestje in de juiste maat te vinden maar te moeten vaststellen dat de broek er nog enkel in maat 34 hangt. 

Besluit : tip n°5 mag je hierbij dus schrappen

6. Veilingen zowel live als online kunnen een plek zijn waar je een prachtig en uniek stuk op de kop kan tikken voor een zacht prijsje. Paddle8.com of Auctionata.com zijn veilingplatforms die je eens kan beproeven en uittesten.  Nadeel, kan verslavend zijn en dus nadelig voor geldbeurs en je gezondheid. 

7. Statement stukken aankopen klinkt misschien onlogisch maar er zit wel degelijk een logica in deze tip. Voorbeeld : je koopt een uniek en zeer opvallend paar schoenen of handtas maar je outfits zijn sober {zowel in aankoopprijs als look} waarmee je alsnog scoort en bewonderende blikken krijgt toegesmeten van andere fashionista's en mode-fanaten.

Persoonlijk mijn favoriete werkwijze ; ik shop vaak in mijn eigen kast en pimp mijn outfit met dat ene opvallende stuk uit een actuele collectie. Shoppen in eigen kast kost niets ; ik herschik minstens 2 maal per jaar mijn garderobe en sta soms versteld van de vondsten die tevoorschijn komen. Soms vergeet je gewoon wat je al bezit en op deze wijze herontdek je die leuke stuks die achteraan in de kast beland zijn. 

8. Online sales worden soms vergeten ! Tip van de pro ; dinsdagochtend om 10 uur inloggen op theoutnet.com .. dat is het moment waarop nieuwe designerstuks worden aangeboden op deze website.

9. Juwelen zijn een goede opsmuk om je outfit compleet te maken. Ik snap dat niet iedereen het budget heeft om hierin zware investeringen te maken maar met de komst van DiamantiPerTutti en de nieuwe DnA lijn van Anne Zellien, kan je ook op een voordelige manier de trotse eigenaar worden van een juweel met echte diamantjes. Een juweel is nooit verloren en vaak een goede investering ; de gouden ring met diamantjes die ik ooit met mijn eerste loon aankocht draag ik weliswaar niet meer maar mijn dochter van 20 kan nu, als ze dat wil, ook de trotse drager zijn van een echt juweel.

10. Kleine winkels zoals Les Jummelles of Sincerely Valentine bieden elk seizoen kleine Parijse labels aan ; deze zijn trendy en hebben dat typische je-ne-sais-quoi, eigen aan de Franse look, maar in een prijscategorie van pakweg Zara of H&M. Voordeel is dat je iets gelimiteerd hebt en daarmee ook unieker bent qua stijl en je niet op elke straathoek hetzelfde vest of broek tegen het lijf loopt. 

Zo, hopelijk hebben jullie wat aan deze tips .. voor iedereen werkt dit natuurlijk anders en zal je je niet in elke tip even goed kunnen vinden, wat perfect normaal is en menselijk. Het maakt wie jij bent en hoe jij stijl ziet en wil overdragen naar de buitenwereld toe. Zelf pimp ik mijn eigen plunje nogal eens met iets DIY, zoals een sjaal of handmade trui en volgde ik ook al eens een cursus naaien bij Atelier Assemblé.  Ik leg mezelf dan altijd het volgende op ; zolang het DIY-stuk niet af is, ga ik niet shoppen en koop ik niets bij. Window-shopping mag dan weer wel, al is het maar om inspiratie op te doen. Besparen hoeft echt niet altijd een straf te zijn ..